Επίπεδο Β2

Εξέταση στη Ρωσική γλώσσα για το πιστοποιητικό επιπέδου «Β2» СЕРТИФИКАТ «РУССКИЙ ЯЗЫК – ПОРОГОВЫЙ УРОВЕНЬ В2» του Ινστιτούτου Πούσκιν

Η εξέταση αποτελείται από 2 μέρη: γραπτή και προφορική.

Η Γραπτή Εξέταση περιλαμβάνει 2 ομαδικές δοκιμασίες (ενότητες) :

Πρώτη ενότητα: Άσκηση πολλαπλής επιλογής, αποτελούμενη από 2 μέρη: 30% ασκήσεις λεξιλογίου και 70% ασκήσεις γραμματικής. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, οι ασκήσεις αυτές έχουν όμοια μορφή: ο εξεταζόμενος καλείται να επιλέξει μία από 4 πιθανές απαντήσεις.

Χρόνος ολοκλήρωσης της δοκιμασίας: 50 λεπτά.

Δεύτερη ενότητα: Γραπτή περίληψη άγνωστου ακουστικού κειμένου (εν μέρει διασκευασμένο, περίπου 450-500 λέξεων), το οποίο θα ακουστεί 2 φορές σε φυσικό ρυθμό (80-100 λέξεις/1 πρώτο λεπτό). Η περίληψη πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από 150 λέξεις

Χρόνος ολοκλήρωσης της δοκιμασίας: 35 λεπτά.

Στόχος της δοκιμασίας είναι η διαπίστωση των ικανοτήτων: α) κατανόησης προφορικού λόγου του εξεταζόμενου, β) παραγωγής γραπτού περιγραφικού και αφηγηματικού λόγου με λογική σαφήνεια και ακρίβεια.

Ο εξεταζόμενος πρέπει να αποδείξει τις γνώσεις και ικανότητές του στην ορθογραφία μέσα στα πλαίσια της ύλης που αντιστοιχεί στο Επίπεδο (Β2): την ορθογραφία άτονων και τονισμένων φωνηέντων• λέξεων με σκληρά, μαλακά, ηχηρά και άηχα σύμφωνα•• το φωνήεν И μετά από τα Ж, Ч, Ш, Щ, Г, К, Х• την ορθογραφία των λέξεων που περιέχουν το Э, όπως και των λέξεων με προθέματα З και С• την ορθογραφία των НН και Н στα επίθετα και τις μετοχές• την ορθογραφία των πιο διαδεδομένων λέξεων, που περιέχουν μαλακό σημείο Ь и ή διαχωριστικό Ъ••την ορθογραφία των καταλήξεων στην κλίση των ουσιαστικών, επιθέτων, αντωνυμιών και αριθμητικών, των καταλήξεων στα ρήματα και τη χρήση του απαρεμφάτου, τη συμφωνία των επιθέτων, των αντωνυμιών και άλλων μερών της πρότασης που εξαρτώνται από το ουσιαστικό, την μεταφορά λέξεων, κτλ.

Στην περίληψη ο εξεταζόμενος έχει το δικαίωμα να αλλάξει το χρόνο, το πρόσωπο και τον αριθμό του ρήματος, να αντικαταστήσει τον ευθύ λόγο με πλάγιο και το αντίστροφο, να εκφράσει την προσωπική του αντίληψη για τα γεγονότα της αφήγησης και τα δρώντα πρόσωπα και ούτω καθεξής.

Η Προφορική Εξέταση αποτελείται από 3 ατομικές δοκιμασίες (ενότητες) :

Πρώτη ενότητα: Ανάγνωση αγνώστων κειμένων διαφόρων ειδών (συνολική έκταση κειμένων προς ανάγνωση: 700-1.000 λέξεις) και προφορική περίληψη αυτών. Αξιολογείται η ικανότητα χρήσης δεδομένων πληροφοριών και η προφορική αναπαραγωγή τους.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά.

Δεύτερη ενότητα: Συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένο θέμα από τη σφαίρα της κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας.

Χρόνος προετοιμασίας :5 λεπτά.

Τρίτη ενότητα: Εξέταση πάνω σε θέματα που αναφέρονται σε πολιτισμικές γνώσεις για τη Ρωσία. Αξιολογείται η ικανότητα παραγωγής συνεχούς προφορικού λόγου με συνοχή και κάποια λόγια στοιχεία.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά.

Στις προφορικές εξετάσεις, η εξεταστική επιτροπή αποτελείται από δύο άτομα με σκοπό την ανεξάρτητη, αντικειμενική αξιολόγηση των απαντήσεων.

Την ώρα της προφορικής δοκιμασίας, διορθώνονται τα λάθη των εξεταζόμενων, ώστε να έχουν και οι ίδιοι αντικειμενική αντίληψη για την απάντησή τους.

Κατά την προετοιμασία των απαντήσεων για τις προφορικές δοκιμασίες, δίνεται δυνατότητα στους εξεταζόμενους, μόνο προς δική τους διευκόλυνση, να συντάξουν προσωπικές γραπτές σημειώσεις, τις οποίες μπορούν να κρατήσουν και βλέπουν την ώρα της προφορικής απάντησής τους. Σημειωτέον ότι, οι σημειώσεις αυτές δεν είναι ούτε υποχρεωτικές, ούτε λαμβάνονται υπόψη από την εξεταστική επιτροπή για τη διαμόρφωση των βαθμών. Υπόψη λαμβάνονται μόνο οι προφορικές απαντήσεις των εξεταζομένων.

Το πρώτο μέρος της εξέτασης στις πολιτισμικές γνώσεις περιλαμβάνει ερωτήσεις για τη ζωή και το έργο επιφανών προσωπικοτήτων της Ρωσίας. Η απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 10-12 προτάσεις.

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ιστορικές προσωπικότητες: Πρίγκιπας Βλαδίμηρος, Ιβάν ο Τρομερός, Πέτρος Α’ (ο Μέγας), Αικατερίνη Β΄ (η Μεγάλη).

Ρώσοι συγγραφείς: Α.Σ. Πούσκιν, Λ.Ν. Τολστόι, Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι, Α.Π. Τσέχωφ.

Ρώσοι μουσικοσυνθέτες: Μ.Ι. Γκλίνκα, Π.Ι. Τσαϊκόφσκι, Σ.Σ. Προκόφιεφ.

Ρώσοι ζωγράφοι: Ι.Ε. Ρέπιν, Μ.Α. Σερόφ, Μ.Μ. Καντίνσκι.

Ρώσοι επιστήμονες: Μ.Μ. Λομονόσοφ, Ντ.Ι. Μεντελέγιεφ, Κ.Ε. Τσιολκόφσκι.

Το δεύτερο μέρος της εξέτασης στις πολιτισμικές γνώσεις περιλαμβάνει ερωτήσεις γεωγραφικού και δημογραφικού περιεχομένου, για τη δομή του κράτους, τη θρησκεία, τις επίσημες εορτές της Ρωσίας, κ.ά., με βάση τα παρακάτω δεδομένα:

Ορισμένα στοιχεία για τη Ρωσία

Η έκταση της Ρωσίας είναι 17.075.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα ¾ αποτελούνται από πεδιάδες, 42% καλύπτεται από δάση, ενώ 40% χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας.

Η Ρωσία εκτείνεται σε δύο ηπείρους: Ευρώπη και Ασία. Το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες γεωγραφικές περιοχές: Κεντρική Ρωσία, Βορειοδυτική Ρωσία, Βόρεια Ρωσική Πεδιάδα, Περιοχή Βόλγα, Νότια Ρωσία. Το ευρω-ασιατικό τμήμα περιλαμβάνει τα Ουράλια. Το ασιατικό τμήμα της Ρωσίας περιλαμβάνει δύο γεωγραφικές ζώνες: τη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή.

Τα μεγαλύτερα σε μήκος ποτάμια της Ρωσίας: Όβης, Αμούρ, Λένας, Ιενεσέης, Ιρτίς, Βόλγας.

Οι μεγαλύτερες λίμνες: Βαϊκάλη, Λάντογ(κ)α, Ονέγ(κ)α.

Τα πιο γνωστά όρη: Ουράλια, Αλτάια, Σαϊάν, Καύκασος.

Οι θάλασσες της Ρωσίας: Βαλτική, Μαύρη, Αζοφική, Μπάρεντς, Λευκή, Κάρα, Λάπτεφ, Ανατολική Σιβηρική, Τσουχοτσκική, Βερίγγειος, Οχοτσκική, Ιαπωνική. Θάλασσα θεωρείται επίσης και η Κασπία Λίμνη, λόγω του μεγέθους της και της περιεκτικότητάς της σε αλάτι.

Στο έδαφος της Ρωσίας βρίσκονται τα ακόλουθα χερσαία οικοσυστήματα: αρκτική έρημος, τούνδρα, δασική τούνδρα, δασική, δασική στέπα, στέπα, ημιέρημος, υποτροπική.

Οι μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας: Στη Ρωσία υπάρχουν 12 πόλεις με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου, οι σπουδαιότερες εκ των οποίων είναι: η Μόσχα (περίπου 11,503 εκατ.) και η Αγία Πετρούπολη (άνω των 4,880 εκατ.). Επίσης Νίζνι-Νόβγκοροντ, Εκατερίνμπουργκ, Σαμάρα, Βολγκογκράντ, Ομσκ, Τσελιάμπινσκ, Καζάν, Ουφά, Ροστόφ επί του Ντον, Νοβοσιμπίρσκ.

Η εθνοτική σύσταση του πληθυσμού της Ρωσίας είναι εξαιρετικά ποικίλη. Περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εθνικές ταυτότητες. Οι Ρώσοι αποτελούν πάνω από τα 3/4 του πληθυσμού. Πάνω από 30 εθνότητες της Ρωσίας υπερβαίνουν σε αριθμό τις 100.000 άτομα, και συγκεκριμένα οι: Τάταροι, Ουκρανοί, Τσουβάσιοι, λαοί του Νταγκεστάν, Βασκίριοι, Λευκορώσοι, Μορντβά, Τσετσένοι, Γερμανοί, Ουδμούρτοι, Μαρίτσιοι, Καζάκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι, Οσετίνοι, Μπουριάτιοι, Γιακούτιοι, Καμπαρντίνοι, Κόμοι, Αζέροι, Ινγκούτιοι, Τουβίτσιοι, Βόρειοι Λαοί (Νένοι, Εσκιμώοι, Κοριάκοι, κ.ά.), Μολδαβοί, Καλμύκοι, Κομυ-Περμιάκοι, Τσιγγάνοι, Ουζμπέκοι, Καρέλιοι, Καρατσάεβοι, Αντιγκέοι, Κορεάτες.

Δημογραφικά στοιχεία: Στην απογραφή του 2020-2021, ο πληθυσμός της Ρωσίας ήταν περίπου 147 εκατομμύρια. Οι γυναίκες αποτελούν το 53,75% του πληθυσμού, ενώ οι άντρες το 46,25%.

Κρατική δομή της Ρωσικής Ομοσπονδίας:

(κατά το Σύνταγμα της 12 Δεκεμβρίου 1993 και του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Νόμου της 21.03.2014 Ν 6-ΦΚ3 με τη σύνταξη της 28.12.2017)

Η Ρωσική Ομοσπονδία/Ρωσία είναι δημοκρατικό ομοσπονδιακό κράτος δικαίου, με δημοκρατική μορφή πολιτεύματος. Οι ονομασίες Ρωσική Ομοσπονδία και Ρωσία είναι ισότιμες (Σύνταγμα Ρ.Ο., άρθρο 1).

Την κρατική εξουσία στη Ρωσία ασκούν ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και Κρατική Ντούμα), η Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τα δικαστήρια της Ρωσικής Ομοσπονδίας (άρθρο 11).

Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελείται από ισότιμα ομοσπονδιακά υποκείμενα: δημοκρατίες, κράϊ, περιφέρειες, ομοσπονδιακές πόλεις, μία αυτόνομη περιφέρεια, αυτόνομοι θύλακες, ισότιμων υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μέσα στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκονται 22 δημοκρατίες, μεταξύ των οποίων: Μπασκορτοστάν, Νταγκεστάν, Καρελία, Σάχα (Γιακουτία), Βόρεια Οσετία, Ταταρστάν, Ουδμουρτία, και άλλες.

Μέσα στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκονται 9 κραϊ (περιοχές): Αλταϊκό, Βαϊκάλης, Καμτσάτκας, Κρασνοντάρ, Κρασνογιάρσκ, Περμ, Πριμόρσκι, Σταυροπόλ, Χαμπαρόβσκ.

Μέσα στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκονται 46 περιφέρειες, μεταξύ των οποίων: Αμούρ, Αρχαγγέλσκ, Αστραχάν, Βολγκογκράντ, Βορονέζ, Ιρκούτσκ, Καλίνινγκραντ, Μαγκαντάνσκ, Μούρμανσκ, Νίζνι-Νόβγκόροντ, Νοβοσιμπίρσκ, Ομσκ, Ροστόφ, Σαράτοφ, Σβερντλόφσκ, Σμολένσκ, Τομσκ, Τσελιάμπινσκ, Γιαροσλάβλ, και άλλοι.

Μέσα στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκονται, επίσης, οι ομοσπονδιακές πόλεις: Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Σεβαστούπολη.

Μέσα στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκονται, επίσης, 4 αυτόνομοι θύλακες: η Γερμανική Αυτόνομη Περιφέρεια, η Τσουχοτική Αυτόνομη Περιφέρεια, η Χαντι-Μανσιική Αυτόνομη Περιφέρεια, η Γιαμαλο-νενική Αυτόνομη Περιφέρεια, και 1 αυτόνομη περιφέρεια: η Εβραϊκή Αυτόνομη Επαρχία.

Θρησκεία. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κοσμικό κράτος.

Οι περισσότερο διαδεδομένες θρησκείες μεταξύ των πολιτών της Ρωσίας είναι η χριστιανική ορθόδοξη και το ισλάμ. Πέραν αυτών, υπάρχει σημαντικός αριθμός ορθόδοξων παλαιάς πίστης (παλαιών πιστών), καθολικών, ιουδαϊστών, βουδιστών. Επίσης, επιτρέπεται η δραστηριότητα ορισμένων αιρέσεων: των βαπτιστών, των αντβεντιστών, των πεντηκοστιανών, των ευαγγελιστών, κ.ά.

Επίσημες εορτές της Ρωσίας:

1, 2, 3, 4, 5, 6 και 8 Ιανουαρίου – πρωτοχρονιάτικες διακοπές

7 Ιανουαρίου – Χριστούγεννα

23 Φεβρουαρίου – Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας (Στρατού)

8 Μαρτίου – Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

1 Μαΐου – Ημέρα διεθνούς εργατικής αλληλεγγύης (Γιορτή της άνοιξης και της εργασίας)

9 Μαΐου – Ημέρα της Νίκης (προς τιμήν της νίκης επί της φασιστικής Γερμανίας το 1945)

12 Ιουνίου – Ημέρα της Ρωσίας (η διακήρυξη της κυριαρχίας της Ρωσίας υιοθετήθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 12 Ιουνίου 1990)

4 Νοεμβρίου – Ημέρα Εθνικής Ομόνοιας.

 

***

Ο εξεταζόμενος πρέπει να επιδείξει ικανότητα κατανόησης του ακουστικού λόγου, ομιλίας σε μονολογική και διαλογική μορφή, και κατανόηση γραπτών κειμένων, μέσα στα πλαίσια της ύλης που αντιστοιχεί στο Μέσο Επίπεδο Β2 (Пороговый Уровень) της ρωσικής γλώσσας. Επίσης καλείται:

1. Να κατανοεί τον αναπαραγόμενο λόγο: Ο εξεταζόμενος οφείλει να είναι σε θέση να κατανοεί ακουστικά το ρωσικό λόγο, που θα αναπαράγεται μία φορά, σε φυσικό ρυθμό 80-100 λέξεων το λεπτό.

2. Να παράγει λόγο σε μορφή διαλόγου ή μονολόγου: Ο εξεταζόμενος οφείλει να μπορεί να επικοινωνεί με έναν ή περισσότερους συνομιλητές, σε σχέση με την περίσταση που του παρουσιάζεται, ή σε σχέση με όσα ακούει, διαβάζει, βλέπει, χρησιμοποιώντας στοιχεία περιγραφής, αφήγησης, συλλογισμού, εκφράζοντας τη σύνδεσή του με τα γεγονότα ή τις κρίσεις που παρουσιάζει. Μέγεθος σχετικής αφήγησης: τουλάχιστον 12-15 φράσεις.

Διάλογος: Ο εξεταζόμενος πρέπει να μπορεί, χωρίς προηγούμενη προετοιμασία, να συμμετέχει σε συζήτηση με έναν ή περισσότερους συνομιλητές, σε σχέση με την περίσταση που του παρουσιάζεται, αλλά και με μία περίληψη όσων είδε, άκουσε ή διάβασε, να συμμετέχει σε διαλόγους διαφορετικών ειδών (μονόδρομο ή αμφίδρομο ερωτηματολόγιο, μονόδρομη ή αμφίδρομη πληροφόρηση, προτροπή σε δραστηριότητα, ανταλλαγή απόψεων, συζήτηση περί σχεδίων για κοινή δραστηριότητα, κ.ά.), αντιδρώντας αυθόρμητα στην εναλλαγή ύφους του συνομιλητή του και εκφράζοντας την προσωπική του σύνδεση με το αντικείμενο της συζήτησης. Τα λεγόμενα του κάθε συνομιλητή πρέπει να αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 6-8 ερωτήσεις/απαντήσεις, ορθά δομημένες στη γλωσσική επικοινωνία και ανταποκρινόμενες στην άσκηση επικοινωνίας που του δόθηκε.

Μονόλογος: Ο εξεταζόμενος πρέπει να μπορεί, χωρίς προηγούμενη προετοιμασία, να αναπτύσσει τη σκέψη του με λογική και συνοχή, και, σε σχέση με την περίσταση επικοινωνίας, που του παρουσιάζεται, ή σε σχέση με όσα είδε, άκουσε ή διάβασε, να αποδίδει το βασικό περιεχόμενο όσων άκουσε ή διάβασε, χρησιμοποιώντας την περιγραφή, το συλλογισμό, την αφήγηση, καθώς και μικτές μορφές μονολόγου, εκφράζοντας τη σχέση του με το αντικείμενο της περιγραφής. Έκταση περιγραφής: τουλάχιστον 10-12 φράσεις, ορθά δομημένες στη γλωσσική επικοινωνία και ανταποκρινόμενες στην άσκηση επικοινωνίας που του δόθηκε.

3. Να κατανοεί γραπτά κείμενα: Ο εξεταζόμενος οφείλει, με σκοπό την εξαγωγή των βασικών πληροφοριών, να διαβάσει μόνος του (χωρίς τη βοήθεια λεξικού) εν μέρει διασκευασμένα κείμενα.

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ

Οι εξεταζόμενοι που έχουν αφομοιώσει την ύλη του Μέσου Επιπέδου (Пороговый Уровень), πρέπει να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις τρέχουσες απαιτήσεις της επικοινωνίας σε καθημερινές περιστάσεις κοινωνικού χαρακτήρα, για τη λήψη και μετάδοση πληροφοριών :

– για τον εαυτό του ή κάποιο άλλο άτομο,

– να ρωτάει την ονομασία κάποιου άγνωστου αντικειμένου,

– να θέτει ερωτήσεις, να απαντάει σε ερωτήσεις,

– να συστήνεται, να απαντάει σε συστάσεις,

– να απευθύνει το λόγο,

– να χαιρετά, να αποχαιρετά,

– να επιτρέπει, να απορρίπτει,

– να ζητάει συγγνώμη, να συγχωρεί,

– να εκφράζει ευγνωμοσύνη, να απαντά στην έκφραση ευγνωμοσύνης,

– να εκφράζει ευχαρίστηση, χαρά,

– να δίνει θετική ή αρνητική απάντηση,

– να απευθύνεται σε άγνωστο άτομο,

– να δέχεται, να προτείνει κάτι,

– να εγκρίνει, να θαυμάζει,

– να προσκαλεί σε κοινή δραστηριότητα,

– να αποδέχεται πρόσκληση,

– να κατανοεί το πρόγραμμα της τηλεόρασης,

– να επιλέγει και να αγοράζει κάτι,

– να ρωτάει τη γνώμη του συνομιλητή του,

– να προσφέρεται να κεράσει,

– να δίνει παραγγελία στο καφέ, στο εστιατόριο,

– να ζητάει κάτι,

– να εκφράζει την έκπληξή του,

– να εκφράζει τη βεβαιότητά του,

– να εκφράζει μία επιθυμία του,

– να εκφράζει την προτίμησή του,

– να εκφράζει την προσοχή του,

– να εκφράζει τη λύπη του,

– να εκφράζει τους ενδοιασμούς, την αναποφασιστικότητά του,

– να εκφράζει ενδιαφέρον προς το συνομιλητή του,

– να αποκαλεί κάποιον με το όνομα και το επίθετό του,

– να εκφράζει τις ευχές του στις εορτές,

– να ξεκινάει, να συνεχίζει και να υποστηρίζει μία συζήτηση, – να συμβάλει στο θέμα της συζήτησης,

– να ξεκινάει, να συνεχίζει και να ολοκληρώνει μία τηλεφωνική συνομιλία,

– να πληροφορείται και να ανακοινώνει την τιμή,

– να ρωτάει για την ευημερία κάποιου και να πληροφορεί για τη δική του,

– να δίνει χαιρετίσματα,

– να κάνει φιλοφρονήσεις,

– να διαφωνεί, να αντιλέγει,

– να χρησιμοποιεί το χρόνο που χρειάζεται για να σκεφτεί,

– να εκφράζει μία κατάσταση,

– να ρωτάει, να ξαναρωτάει, να απαντάει,

– να ζητάει συμβουλή,

– να αναγνωρίζει το σφάλμα του,

– να προσκαλεί, να απαντάει σε πρόσκληση,

– να περνάει σε άλλο θέμα,

– να παρουσιάζει το βιογραφικό του ή το βιογραφικό κάποιου άλλου ατόμου,

– να συμπληρώνει ερωτηματολόγια,

– να συντάσσει ανακοινώσεις πάνω σε διάφορα θέματα,

– να συνιστά κάτι,

– να εκφράζει παράκληση και να απαντά σε αυτήν.

ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Οι βασικοί τομείς επικοινωνίας είναι οι ακόλουθοι :

Καθημερινή κοινωνική επαφή, επιστημονική, εργασιακή και πολιτισμική. Σε αυτά τα πλαίσια εισχωρεί και η κάτωθι θεματική:

– εξωτερική εμφάνιση και στοιχεία του χαρακτήρα • υγεία, ευεξία • διατροφή • ένδυση • καταστήματα, αγορές • αγαπημένα βιβλία, κινηματογραφικές ταινίες και οι ήρωές τους • συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες •

– οικογένεια, ασχολίες των μελών της οικογένειας και τα επαγγέλματά τους • οικογενειακές σχέσεις, βοήθεια στους ηλικιωμένους • σπίτι και διαμέρισμα, οικιακές υποχρεώσεις •

– φίλοι, φιλικές σχέσεις •

– πατρίδα, προσωπική εθνικότητα, προσωπική μητρική γλώσσα, ιδιαιτερότητες εθνικής κουλτούρας, τέχνης και λογοτεχνίας, έθιμα και παραδόσεις •

– εποχές του χρόνου, καιρός • προστασία του περιβάλλοντος και οικολογικό πρόβλημα •

– ζωή και σύστημα εκπαίδευσης • εκμάθηση ξένων γλωσσών •

– διαφορετικά είδη εργασίας και επαγγελμάτων • επιλογή επαγγέλματος και προετοιμασία για την εξάσκησή του •

– αναψυχή και διασκέδαση • φυσική αγωγή και άθληση • ταξίδια και τουρισμός •

– ζωή και καθημερινότητα στην πόλη και στο χωριό •

– συγκοινωνία •

– μέσα μαζικής επικοινωνίας : τύπος, ραδιόφωνο, τηλεόραση •

– επιστήμη και τεχνολογία • βιομηχανία και εμπορικές εκθέσεις •

– κρατικά σύμβολα της Ρωσικής Ομοσπονδίας • η πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, τα αξιοθέατά τους, εθνικές εορτές και σημαντικές ημερομηνίες • έθιμα και παραδόσεις • ρωσικά ονόματα •

– η ζωή και το έργο επιφανών προσωπικοτήτων της Ρωσίας, ως εκπροσώπων διαφόρων εποχών.

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΥΛΗ

ΦΩΝΗΤΙΚΗ : ΦΘΟΓΓΟΙ, ΤΟΝΙΣΜΟΣ

Προσανατολισμός στους κανόνες της σύγχρονης λογοτεχνικής/επίσημης ρωσικής γλώσσας. Ουδέτερο ύφος της σύγχρονης ρωσικής επίσημης προφοράς. Ρυθμός ομιλίας : 80-100 λέξεις/λεπτό.

Φθόγγοι και γράμματα. Φωνήεντα και σύμφωνα. Άηχα και ηχηρά, σκληρά και μαλακά σύμφωνα. Σημασία των μαλακών συμφώνων στο γραπτό. Συλλαβή, τονισμός. Μη τονισμένα φωνήεντα και η ορθογραφία τους. Σύστημα τονισμού και κύριες περιστάσεις χρήσης του.

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

Περίπου 5000 λεξιλογικές μονάδες

Πολύσημες και μονόσημες λέξεις. Ομωνυμίες. Κυριολεκτική και μεταφορική έννοια των λέξεων. Συνωνυμίες. Αντωνυμίες. Σταθεροί συνδυασμοί λέξεων..

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ: Έμψυχα και άψυχα ουσιαστικά, κύρια ονόματα και κοινά ονόματα. Γένος. Αριθμός. Πτώση. Κλίσεις. Ορθογραφία των σημαντικότερων καταλήξεων.

ΕΠΙΘΕΤΟ: Ποιοτικά, συγκριτικά και κτητικά επίθετα. Πλήρης και σύντομη μορφή. Κλίση επιθέτων. Βαθμοί σύγκρισης. Ορθογραφία των σημαντικότερων καταλήξεων των επιθέτων.

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ: Απόλυτα και τακτικά αριθμητικά. Ιδιαιτερότητες στην κλίση των αριθμητικών. Ορθογραφία αριθμητικών.

ΑΝΤΩΝΥΜΙΑ: Κατηγορίες αντωνυμιών. Κλίση και ορθογραφία αντωνυμιών.

ΡΗΜΑ: Απαρέμφατο του ρήματος. Μεταβατικά και αμετάβατα ρήματα. Μορφές ρήματος. Πρώτη και δεύτερη συζυγία. Έγκλιση (οριστική, υποτακτική, προστακτική). Χρόνοι ρήματος. Πρόσωπο και αριθμός (στον ενεστώτα και μέλλοντα), πρόσωπο και αριθμός (στο παρελθόν). Ρήματα κίνησης. Μετοχή και επιρρηματική μετοχή. Ορθογραφία ρηματικών τύπων.

ΕΠΙΡΡΗΜΑ: Μορφές και χρήση επιρρημάτων.

ΠΡΟΘΕΣΗ: Έκφραση των ποιοτικών χαρακτηριστικών μίας πράξης, με τη βοήθεια τοπικών, χρονικών, αιτιολογικών και τελικών προθέσεων. Προθέσεις και πτώσεις. Πολυσήμαντες προθέσεις. Διάφορα άλλα μέρη του λόγου ως προθέσεις .Ορθογραφία των προθέσεων.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ: Παρατακτικοί και υποτακτικοί σύνδεσμοι. Ορθογραφία συνδέσμων.

ΜΟΡΙΑ: Καταφατικά, αρνητικά, ερωτηματικά, βουλητικά. Ορθογραφία μορίων.

ΕΠΙΦΩΝΗΜΑΤΑ: Τα σημεία στίξης με τα επιφωνήματα.

ΣΥΝΤΑΞΗ: Απλή πρόταση. Είδη απλών προτάσεων ανάλογα με τη διατύπωση : καταφατικές, ερωτηματικές, προστακτικές. Επιφωνηματικές προτάσεις.

Προσφώνηση, εισαγωγικές λέξεις και εισαγωγικές προτάσεις, σημεία στίξης. Πάγιες εκφράσεις.

Σύνθετη πρόταση. Είδη σύνθετης πρότασης. Σύνθετες υποταγμένες προτάσεις με χρήση συνδέσμων και σημείων στίξης.

Ευθύς και πλάγιος λόγος. Τα σημεία στίξης στον ευθύ και τον πλάγιο λόγο.

***

Αρχές του συστήματος διόρθωσης και αξιολόγησης των εξετάσεων για το Сертификат «Русский язык –Пороговый уровень:Β2

• Κάθε μία από τις πέντε ενότητες των εξετάσεων για το Сертификат «Русский язык –Пороговый уровень:Β2» αξιολογείται με κλίμακα από 0 έως 100.

• Η ελάχιστη βαθμολογία για επιτυχία ανά ενότητα είναι 65 από 100.

• Κάθε ενότητα φέρει ίση βαρύτητα στον καθορισμό του τελικού βαθμού.

• Οι βαθμολογίες των πέντε ενοτήτων δεν συνυπολογίζονται.

• Αποκτούν το Сертификат «Русский язык –Пороговый уровень:Β2» οι υποψήφιοι, οι οποίοι σε κάθε μια από τις πέντε ενότητες λαμβάνουν μέσο όρο βαθμολογίας ίσο ή ανώτερο του 65%.

• Οι εξεταζόμενοι, οι οποίοι απέτυχαν σε κάποια/ες ενότητες έχουν δικαίωμα σε επαναληπτική εξέταση αυτής/αυτών έως και δύο (2) φορές για τις επόμενες τρεις (3) εξεταστικές περιόδους.

• Το Ινστιτούτο Πούσκιν επιτρέπει στους υποψηφίους με τεκμηριωμένες ειδικές ικανότητες να ζητήσουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις υπό ειδικές συνθήκες ή με τροποποιήσεις.

Η βαθμολογία της ενότητας τεστ πολλαπλής επιλογής (γραμματική και λεξιλόγιο) καθορίζεται από τον αριθμό των σωστών απαντήσεων.

Η ενότητα Изложение αξιολογείται από τουλάχιστον επτά βαθμολογητές ειδικά εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους σύμφωνα με τα κριτήρια του Ινστιτούτου Πούσκιν. Σε κάθε υποψήφιο δίνεται ένας συνολικός βαθμός, ο οποίος αποτελεί τον μέσο όρο του αθροίσματος των παρακάτω βαθμών:

• ένας βαθμός για την ικανότητα κατανόησης ακουστικού κειμένου,

• ένας βαθμός για την ικανότητα παραγωγής γραπτού λόγου,

Στις δοκιμασίες της Προφορικής Εξέτασης κάθε υποψήφιος αξιολογείται από δύο εξεταστές.

Επισημαίνεται ότι στην εξέταση βαθμολογούνται ξεχωριστά η φωνητικά και γραμματικά σωστή εκφορά του λόγου, ο λεξιλογικός πλούτος και η εναλλαγή γραμματολογικών μέσων έκφρασης.

Σημειώνεται ότι:

• Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων απαγορεύεται οι υποψήφιοι να έχουν μαζί τους βιβλία, λεξικά, τετράδια, λοιπά χαρτιά ή ηλεκτρονικές συσκευές. Αν θέλουν να σημειώσουν κάτι πρόχειρα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ειδική κενή σελίδα του εξεταστικού τετραδίου

• Απαγορεύεται η χρήση του διορθωτικού υγρού. Οι υποψήφιοι μπορούν να διαγράφουν τα λάθη τους με μία γραμμή

• Οι υποψήφιοι πρέπει να χρησιμοποιούν μπλε στυλό για τα γραπτά θέματα και μολύβι μόνο για τις πρόχειρες σημειώσεις τους.

Τελευταία ενημέρωση:  26 Οκτωβρίου 2018

Share