Εξέταση στη ρωσική γλώσσα για το

Πιστοποιητικό Επιπέδου «Β2» СЕРТИФИКАТ «Русский язык – Пороговый уровень В2»

του Ινστιτούτο Πούσκιν

 

 

Η εξέταση αποτελείται από 2 ενότητες: γραπτή και προφορική.

Η Γραπτή εξέταση διαχωρίζεται σε 2 δοκιμασίες :

α) Άσκηση πολλαπλής επιλογής, που αποτελείται από 2 μέρη: 30% ασκήσεις λεξιλογίου και 70% ασκήσεις γραμματικής. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, οι ασκήσεις αυτές έχουν ομοιογενή μορφή: ο εξεταζόμενος καλείται να επιλέξει μία από 4 πιθανές απαντήσεις.

Χρόνος ολοκλήρωσης της δοκιμασίας : 50 λεπτά.

β) Περίληψη ακουστικού κειμένου (περίπου 150-160 λέξεων), που θα ακουστεί 2 φορές.

Χρόνος ολοκλήρωσης της δοκιμασίας : 35 λεπτά.

Στόχος της δοκιμασίας του εξεταζόμενου είναι η διαπίστωση του επιπέδου γραπτής έκφρασης και χειρισμού των λεκτικών γνώσεων και δεξιοτήτων του, αναπαράγοντας τις πληροφορίες που έλαβε.

Ο εξεταζόμενος πρέπει να αποδείξει τις γνώσεις και ικανότητές του στην ορθογραφία μέσα στα πλαίσια της ύλης που αντιστοιχεί στο μέσο επίπεδο: ορθογραφία άτονων και τονισμένων φωνηέντων· λέξεων με σκληρά, μαλακά, ηχηρά και άηχα σύμφωνα· το φωνήεν И μετά από τα Ж, Ч, Ш, Щ, Г, К, Х· ορθογραφία των λέξεων που περιέχουν το Э, και τα προθέματα З και С· ορθογραφία των НН και Н στα επίθετα και τις μετοχές· ορθογραφία των πιο συχνά εμφανιζόμενων λέξεων με τα διαχωριστικά Ь и Ъ· ορθογραφία των καταλήξεων στην κλίση των ουσιαστικών, επιθέτων, αντωνυμιών και αριθμητικών, των καταλήξεων στα ρήματα και τη χρήση του απαρεμφάτου, τη συμφωνία των επιθέτων, των αντωνυμιών και άλλων μερών της πρότασης που εξαρτώνται από το ουσιαστικό, μεταφορά λέξεων, κτλ.

Στην περίληψη, ο εξεταζόμενος έχει το δικαίωμα να αλλάξει το χρόνο, το πρόσωπο και τον αριθμό του ρήματος, να αντικαταστήσει τον ευθύ λόγο με πλάγιο και το αντίστροφο, να εκφράσει την προσωπική του σύνδεση με τα γεγονότα της αφήγησης και τα δρώντα πρόσωπα, και ούτω καθεξής.

Η Προφορική εξέταση διαχωρίζεται σε 3 ξεχωριστές δοκιμασίες :

α) Ανάγνωση κειμένων διαφόρων ειδών και ικανότητα χρήσης δεδομένων πληροφοριών (συνολική έκταση κειμένων προς ανάγνωση : 600-700 λέξεις).

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά.

β) Συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένο θέμα από τη σφαίρα της κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας.

Χρόνος προετοιμασίας : 5 λεπτά.

γ) Εξέταση στις πολιτισμικές γνώσεις.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά.

Το πρώτο μέρος της εξέτασης στις πολιτισμικές γνώσεις περιλαμβάνει ερωτήσεις για επιφανείς προσωπικότητες της Ρωσίας.

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Πολιτικές προσωπικότητες : Πρίγκιπας Βλαδίμηρος, Αλέξανδρος Νιέβσκι, Δημήτριος Ντανσκόι, Ιβάν ο Τρομερός, Μεγάλος Πέτρος.

Ρώσοι συγγραφείς : Α.Σ. Πούσκιν, Λ.Ν. Τολστόι, Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι, Α.Π. Τσέχωφ, Μ.Λ.Παστερνάκ.

Ρώσοι συνθέτες : Μ.Ι. Γκλίνκα, Π.Ι. Τσαϊκόφσκι, Σ.Σ. Προκόφιεφ.

Ρώσοι ζωγράφοι : Ι.Ε. Ρέπιν, Μ.Α. Σερόφ, Μ.Μ. Καντίνσκι.

Ρώσοι επιστήμονες : Μ.Μ. Λομονόσοφ, Ν.Ι. Μεντελέεφ, Κ.Ε. Τσιολκόφσκι, Α.Ν. Σάχαροφ.

Το δεύτερο μέρος της εξέτασης στις πολιτισμικές γνώσεις περιλαμβάνει ερωτήσεις γεωγραφικού και δημογραφικού περιεχομένου, για τη δομή του κράτους, τη θρησκεία, τις επίσημες εορτές της Ρωσίας, κ.ά., με βάση τα παρακάτω δεδομένα :

Ορισμένα στοιχεία για τη Ρωσία

Η έκταση της Ρωσίας είναι 17.075.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα ¾ αποτελούνται από πεδιάδες, το 42% καλύπτεται από δάση, ενώ το 40% χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας.

Η Ρωσία εκτείνεται σε δύο ηπείρους : Ευρώπη και Ασία. Το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες γεωγραφικές ζώνες (περιοχές) : Κεντρική Ρωσία, Βορειο-δυτική Ρωσία, Βόρεια ρωσική πεδιάδα, περιοχή Βόλγα, Νότια Ρωσία · το ευρω-ασιατικό τμήμα περιλαμβάνει τα Ουράλια · το ασιατικό τμήμα της Ρωσίας περιλαμβάνει δύο γεωγραφικές ζώνες : τη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή.

Τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ρωσίας (σε μήκος) : Αμούρ, Λένας, Όβης, Ίρτης, Βόλγας, Ιενεσέης.

Οι μεγαλύτερες λίμνες : Βαϊκάλη, Λαντόγκα, Ονέγκα.

Τα πιο γνωστά όρη : Ουράλια, Αλτάια, Σαϊάν, Καύκασος.

Οι θάλασσες της Ρωσίας : Βαλτική, Μαύρη, Αζοφική, Μπάρεντς, Λευκή, Κάρα, Λάπτεφ, Ανατολική Σιβηρική, Τσουχοτσκική, Βερίγγειος, Οχοτσκική, Ιαπωνική. Θάλασσα θεωρείται, επίσης, και η Κασπία Λίμνη, λόγω του μεγέθους της και της περιεκτικότητάς της σε αλάτι.

Στο έδαφος της Ρωσίας βρίσκονται οι ακόλουθες ζώνες βλάστησης : αρκτική έρημος, τούνδρα, δασική τούνδρα, δασική, δασική στέπα, στέπα, ημιέρημος, υποτροπική.

Οι μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας : Στη Ρωσία υπάρχουν 13 πόλεις με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου, οι σπουδαιότερες εκ των οποίων είναι : η Μόσχα (περίπου 10,5 εκατ.) και η Αγία Πετρούπολη (άνω των 5 εκατ.). Επίσης, Νίζνι-Νόβγκοροντ, Εκατερίνμπουργκ, Σαμάρα, Βολγκογκράντ, Ομσκ, Τσελιάμπινσκ, Καζάν, Περμ, Ούφα, Ροστόφ Δουνάβεως, Νοβοσιμπίρσκ.

Εθνοτική σύσταση του πληθυσμού : Η εθνοτική σύσταση του πληθυσμού της Ρωσίας είναι εξαιρετικά ποικίλη. Περιλαμβάνει πάνω από 150 εθνικές ταυτότητες. Οι Ρώσοι αποτελούν πάνω από τα 3/4 του πληθυσμού. Πάνω από 30 εθνότητες της Ρωσίας υπερβαίνουν σε αριθμό τις 100.000, και συγκεκριμένα οι : τάταροι, ουκρανοί, τσουβάσιοι, λαοί του Νταγκεστάν, βασκίριοι, λευκορώσοι, μορντβά, τσετσένοι, γερμανοί, ουδμούρτοι, μαρίτσιοι, καζάκοι, αρμένιοι, εβραίοι, οσετίνοι, μπουριάτιοι, γιακούτιοι, καμπαρντίνοι, κόμοι, αζέροι, ινγκούτιοι, τουβίτσιοι, βόρειοι λαοί (νένοι, εσκιμώοι, κοριάκοι, κ.ά.), μολδαβοί, καλμύκοι, κομυ-περμιάκοι, τσιγγάνοι, ουζμπέκοι, καρέλιοι, καρατσάεβοι, αντιγκέοι, κορεάτες.

Δημογραφικά στοιχεία : Στην απογραφή του 2002, ο πληθυσμός της Ρωσίας ήταν περίπου 145 εκατομμύρια. Η αύξησή του λόγω μεταναστεύσεων και μετακινήσεων από άλλες δημοκρατίες της Ε.Σ.Σ.Δ., αντισταθμίζεται με τη φθίνουσα γεννητικότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια μειώνεται αισθητά, ενώ ένα 90% των οικογενειών στη Ρωσία έχουν ένα έως δύο παιδιά. Οι γυναίκες αποτελούν το 53% του πληθυσμού, ενώ οι άντρες το 47%.

Κρατική δομή της Ρωσικής Ομοσπονδίας : (κατά το Σύνταγμα της 12 Δεκεμβρίου 1993) η Ρωσική Ομοσπονδία/Ρωσία είναι δημοκρατικό ομοσπονδιακό κράτος δικαίου, με δημοκρατική μορφή πολιτεύματος. Οι ονομασίες Ρωσική Ομοσπονδία και Ρωσία είναι ισότιμες (Σύνταγμα Ρ.Ο., άρθρο 1). Την κρατική εξουσία στη Ρωσία αναλαμβάνουν ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και Κρατική Δούμα), η Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τα δικαστήρια της Ρωσικής Ομοσπονδίας (άρθρο 11).

Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελείται από δημοκρατίες, διαμερίσματα, νομοί, ομοσπονδιακές πόλεις, μία αυτόνομη περιφέρεια, αυτόνομες επαρχίες, ισότιμων υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μέσα στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκονται 21 δημοκρατίες, μεταξύ των οποίων : Μπασκορτοστάν, Νταγκεστάν, Καρελία, Σάχα (Γιακουτία), Βόρεια Οσετία, Ταταρστάν, Ουδμουρτία, και άλλες. Μέσα στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκονται 9 διαμερίσματα : Αλταϊκό, Βαϊκάλης, Καμτσάτκας, Κρασνοντάρ, Κρασνογιάρσκ, Περμ, Πριμόρσκι, Σταυροπόλ, Χαμπαρόβσκ.

Μέσα στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκονται 46 νομοί, μεταξύ των οποίων : Αμούρ, Αρχαγγέλσκ, Αστραχάν, Βολγκογκράντ, Βορονέζ, Ιρκούτσκ, Καλίνινγκραντ, Μαγκαντάνσκ, Μούρμανσκ, Νίζνι-Γκόροντ, Νοβοσιμπίρσκ, Ομσκ, Ροστόφ, Σαράτοφ, Σβερντλόφσκ, Σμολένσκ, Τομσκ, Τσελιάμπινσκ, Γιαροσλάβλ, και άλλοι.

Μέσα στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκονται, επίσης, οι ομοσπονδιακές πόλεις : Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.

Μέσα στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκονται, επίσης, 4 αυτόνομες περιφέρειες : η Γερμανική αυτόνομη περιφέρεια, η Τσουχοτική αυτόνομη περιφέρεια, η Χαντι-Μανσιική αυτόνομη περιφέρεια, η Γιαμαλο-νενική αυτόνομη περιφέρεια, και 1 αυτόνομη επαρχία. Η Εβραϊκή αυτόνομη επαρχία.

Θρησκεία. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κοσμικό κράτος. Οι περισσότερο διαδεδομένες θρησκείες μεταξύ των πολιτών της Ρωσίας είναι η χριστιανική ορθόδοξη και το ισλάμ. Πέραν αυτών, υπάρχει σημαντικός αριθμός ορθόδοξων του παλαιού ημερολογίου (παλαιοημερολογίτες), καθολικών, ιουδαϊστών, βουδιστών. Επίσης, επιτρέπεται η δραστηριότητα ορισμένων αιρέσεων : των βαπτιστών, των αντβεντιστών, των πεντηκοστιανών, των ευαγγελιστών, κ.ά.

Επίσημες εορτές της Ρωσίας : 1 Ιανουαρίου – Πρωτοχρονιά 7 Ιανουαρίου – Χριστούγεννα 23 Φεβρουαρίου – Ημέρα του Στρατού 8 Μαρτίου – Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας 1 Μαΐου – Ημέρα διεθνούς εργατικής αλληλεγγύης (Γιορτή της άνοιξης και της εργασίας) 9 Μαΐου – Ημέρα της Νίκης (προς τιμήν της νίκης επί της φασιστικής Γερμανίας το 1945) 12 Ιουνίου – Ημέρα της Ρωσίας (η διακήρυξη της κυριαρχίας της Ρωσίας υιοθετήθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 12 Ιουνίου 1990) 4 Νοεμβρίου – Ημέρα Εθνικής Ομόνοιας .Η εορτή του Πάσχα δεν είναι σταθερή και εορτάζεται με βάση το εκκλησιαστικό ημερολόγιο.

***

Ο εξεταζόμενος πρέπει να επιδείξει ικανότητα κατανόησης του ακουστικού λόγου, ομιλίας σε μονολογική και διαλογική μορφή, και κατανόηση γραπτών κειμένων, μέσα στα πλαίσια της ύλης που αντιστοιχεί στο Μέσο Επίπεδο (Пороговый Уровень) της ρωσικής γλώσσας. Επίσης καλείται :

1. Να κατανοεί τον αναπαραγόμενο λόγο : Ο εξεταζόμενος οφείλει να είναι σε θέση να κατανοεί ακουστικά το ρωσικό λόγο, που θα αναπαράγεται μία φορά, σε φυσικό ρυθμό 80-100 λέξεων το λεπτό.

2. Να παράγει λόγο σε μορφή διαλόγου ή μονολόγου : Ο εξεταζόμενος οφείλει να μπορεί να επικοινωνεί με έναν ή περισσότερους συνομιλητές, σε σχέση με την περίσταση που του παρουσιάζεται, ή σε σχέση με όσα ακούει, διαβάζει, βλέπει, χρησιμοποιώντας στοιχεία περιγραφής, αφήγησης, συλλογισμού, εκφράζοντας τη σύνδεσή του με τα γεγονότα ή τις κρίσεις που παρουσιάζει. Μέγεθος σχετικής αφήγησης : τουλάχιστον 12-15 φράσεις.

Διάλογος : Ο εξεταζόμενος πρέπει να μπορεί, χωρίς προηγούμενη προετοιμασία, να συμμετέχει σε συζήτηση με έναν ή περισσότερους συνομιλητές, σε σχέση με την περίσταση που του παρουσιάζεται, αλλά και με μία περίληψη όσων είδε, άκουσε ή διάβασε, να συμμετέχει σε διαλόγους διαφορετικών ειδών (μονόδρομο ή αμφίδρομο ερωτηματολόγιο, μονόδρομη ή αμφίδρομη πληροφόρηση, προτροπή σε δραστηριότητα, ανταλλαγή απόψεων, συζήτηση περί σχεδίων για κοινή δραστηριότητα, κ.ά.), αντιδρώντας αυθόρμητα στην εναλλαγή ύφους του συνομιλητή του και εκφράζοντας την προσωπική του σύνδεση με το αντικείμενο της συζήτησης. Τα λεγόμενα του κάθε συνομιλητή πρέπει να αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 6-8 ερωτήσεις/απαντήσεις, ορθά δομημένες στη γλωσσική επικοινωνία και ανταποκρινόμενες στην άσκηση επικοινωνίας που του δόθηκε.

Μονόλογος : Ο εξεταζόμενος πρέπει να μπορεί, χωρίς προηγούμενη προετοιμασία, να αναλύσει τη σκέψη του με λογική και συνοχή, και σε σχέση με την περίσταση επικοινωνίας που του παρουσιάζεται, ή σε σχέση με όσα είδε, άκουσε ή διάβασε, να κάνει μία βασική περίληψη όσων άκουσε ή διάβασε, χρησιμοποιώντας την περιγραφή, το συλλογισμό, την αφήγηση, καθώς και να παράγει μικτέ μορφές μονολόγου, εκφράζοντας τη σύνδεσή του με το αντικείμενο της περιγραφής. Έκταση περιγραφής : τουλάχιστον 10-12 φράσεις, ορθά δομημένες στη γλωσσική επικοινωνία και ανταποκρινόμενες στην άσκηση επικοινωνίας που του δόθηκε.

3. Να κατανοεί γραπτά κείμενα : Ο εξεταζόμενος οφείλει, με σκοπό την εξαγωγή των βασικών πληροφοριών, να διαβάσει μόνος του (χωρίς τη βοήθεια λεξικού) εν μέρει διασκευασμένα κείμενα.

Για να θεωρηθεί ότι ο εξεταζόμενος πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις, είναι απαραίτητο να συμπληρώσει σωστά την κάθε μία από τις 6 δοκιμασίες, τουλάχιστον σε ποσοστό 65%.

Επισημαίνεται ότι στην εξέταση βαθμολογούνται ξεχωριστά η φωνητικά και γραμματικά σωστή εκφορά του λόγου, ο λεξιλογικός πλούτος και η εναλλαγή γραμματολογικών μέσων έκφρασης.

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ

Οι εξεταζόμενοι που έχουν αφομοιώσει την ύλη του Μέσου Επιπέδου (Пороговый Уровень), πρέπει να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις τρέχουσες απαιτήσεις της επικοινωνίας σε καθημερινές περιστάσεις κοινωνικού χαρακτήρα, για τη λήψη και μετάδοση πληροφοριών :

- για τον εαυτό του ή κάποιο άλλο άτομο, – να ρωτάει την ονομασία κάποιου άγνωστου αντικειμένου, – να θέτει ερωτήσεις, να απαντάει σε ερωτήσεις, – να συστήνεται, να απαντάει σε συστάσεις, – να απευθύνει το λόγο, – να χαιρετά, να αποχαιρετά, – να επιτρέπει, να απορρίπτει, – να ζητάει συγγνώμη, να συγχωρεί, – να εκφράζει ευγνωμοσύνη, να απαντά στην έκφραση ευγνωμοσύνης, – να εκφράζει ευχαρίστηση, χαρά, – να δίνει θετική ή αρνητική απάντηση, – να απευθύνεται σε άγνωστο άτομο, – να δέχεται, να προτείνει κάτι, – να εγκρίνει, να θαυμάζει, – να προσκαλεί σε κοινή δραστηριότητα, – να αποδέχεται πρόσκληση, – να κατανοεί το πρόγραμμα της τηλεόρασης, – να επιλέγει και να αγοράζει κάτι, – να ρωτάει τη γνώμη του συνομιλητή του, – να προσφέρεται να κεράσει, – να δίνει παραγγελία στο καφέ, στο εστιατόριο, – να ζητάει κάτι, – να εκφράζει την έκπληξή του, – να εκφράζει τη βεβαιότητά του, – να εκφράζει μία επιθυμία του, – να εκφράζει την προτίμησή του, – να εκφράζει την προσοχή του, – να εκφράζει τη λύπη του, – να εκφράζει τους ενδοιασμούς, την αναποφασιστικότητά του, – να εκφράζει ενδιαφέρον προς το συνομιλητή του, – να αποκαλεί κάποιον με το όνομα και το επίθετό του, – να εκφράζει τις ευχές του στις εορτές, – να ξεκινάει, να συνεχίζει και να υποστηρίζει μία συζήτηση, – να συμβάλει στο θέμα της συζήτησης, – να ξεκινάει, να συνεχίζει και να ολοκληρώνει μία τηλεφωνική συνομιλία, – να πληροφορείται και να ανακοινώνει την τιμή, – να ρωτάει για την ευημερία κάποιου και να πληροφορεί για τη δική του, – να δίνει χαιρετίσματα, – να κάνει φιλοφρονήσεις, – να διαφωνεί, να αντιλέγει, – να χρησιμοποιεί το χρόνο που χρειάζεται για να σκεφτεί, – να εκφράζει μία κατάσταση, – να ρωτάει, να ξαναρωτάει, να απαντάει, – να ζητάει συμβουλή, – να αναγνωρίζει το σφάλμα του, – να προσκαλεί, να απαντάει σε πρόσκληση, – να περνάει σε άλλο θέμα, – να παρουσιάζει το βιογραφικό του ή το βιογραφικό κάποιου άλλου ατόμου, – να συμπληρώνει ερωτηματολόγια, – να συντάσσει ανακοινώσεις πάνω σε διάφορα θέματα, – να συνιστά κάτι, – να εκφράζει παράκληση και να απαντά σε αυτήν.

ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Οι βασικοί τομείς επικοινωνίας είναι οι ακόλουθοι :

Καθημερινή κοινωνική επαφή, επιστημονική, εργασιακή και πολιτισμική. Σε αυτά τα πλαίσια εισχωρεί και η κάτωθι θεματική:

- εξωτερική εμφάνιση και στοιχεία του χαρακτήρα · υγεία, ευημερία · διατροφή · ένδυση · καταστήματα, αγορές · αγαπημένα βιβλία, κινηματογραφικές ταινίες και οι ήρωές τους · συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες · – οικογένεια, ασχολίες των μελών της οικογένειας και τα επαγγέλματά τους · οικογενειακές σχέσεις, βοήθεια στους ηλικιωμένους · σπίτι και διαμέρισμα, οικιακές υποχρεώσεις · – φίλοι, φιλικές σχέσεις · – πατρίδα, προσωπική εθνικότητα, προσωπική μητρική γλώσσα, ιδιαιτερότητες εθνικής κουλτούρας, τέχνης και λογοτεχνίας, έθιμα και παραδόσεις · – εποχές του χρόνου, καιρός · προστασία του περιβάλλοντος και οικολογικό πρόβλημα · – ζωή και σύστημα εκπαίδευσης · εκμάθηση ξένων γλωσσών · – διαφορετικά είδη εργασίας και επαγγελμάτων · επιλογή επαγγέλματος και προετοιμασία για την εξάσκησή του · – αναψυχή και διασκέδαση · φυσική αγωγή και άθληση · ταξίδια και τουρισμός · – ζωή και καθημερινότητα στην πόλη και στο χωριό · – συγκοινωνία · – μέσα μαζικής επικοινωνίας : τύπος, ραδιόφωνο, τηλεόραση · – επιστήμη και τεχνολογία · βιομηχανία και εμπορικές εκθέσεις · – κρατικά σύμβολα της Ρωσικής Ομοσπονδίας · η πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, τα αξιοθέατά τους, εθνικές εορτές και σημαντικές ημερομηνίες · έθιμα και παραδόσεις · ρωσικά ονόματα · – η ζωή και το έργο επιφανών προσωπικοτήτων της Ρωσίας, ως εκπροσώπων διαφόρων εποχών.

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΥΛΗ

ΦΩΝΗΤΙΚΗ : ΦΘΟΓΓΟΙ, ΤΟΝΙΣΜΟΣ

Προσανατολισμός στους κανόνες της σύγχρονης λογοτεχνικής/επίσημης ρωσικής γλώσσας. Ουδέτερο ύφος της σύγχρονης ρωσικής επίσημης προφοράς. Ρυθμός ομιλίας : 80-100 λέξεις/λεπτό. Φθόγγοι και γράμματα. Φωνήεντα και σύμφωνα. Άηχα και ηχηρά, σκληρά και μαλακά σύμφωνα. Σημασία των μαλακών συμφώνων στο γραπτό. Συλλαβή, τονισμός. Μη τονισμένα φωνήεντα και η ορθογραφία τους. Σύστημα τονισμού και κύριες περιστάσεις χρήσης του.

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

Περίπου 5000 λεξιλογικές ενότητες.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ: Έμψυχα και άψυχα ουσιαστικά, κύρια ονόματα και κοινά ονόματα. Γένος. Αριθμός. Πτώση. Κλίσεις. Ορθογραφία των σημαντικότερων καταλήξεων.

ΕΠΙΘΕΤΟ: Ποιοτικά, συγκριτικά και κτητικά επίθετα. Πλήρης και σύντομη μορφή. Κλίση επιθέτων. Βαθμοί σύγκρισης. Ορθογραφία των σημαντικότερων καταλήξεων των επιθέτων.

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ: Απόλυτα και τακτικά αριθμητικά. Ιδιαιτερότητες στην κλίση των αριθμητικών. Ορθογραφία αριθμητικών.

ΑΝΤΩΝΥΜΙΑ: Κατηγορίες αντωνυμιών. Κλίση και ορθογραφία αντωνυμιών.

ΡΗΜΑ: Απαρέμφατο του ρήματος. Μεταβατικά και αμετάβατα ρήματα. Μορφές ρήματος. Πρώτη και δεύτερη συζυγία. Έγκλιση (οριστική, υποτακτική, προστακτική). Χρόνοι ρήματος. Πρόσωπο και αριθμός (στον ενεστώτα και μέλλοντα), πρόσωπο και αριθμός (στο παρελθόν). Ρήματα κίνησης. Μετοχή και γερούνδιο. Ορθογραφία ρηματικών τύπων.

ΕΠΙΡΡΗΜΑ: Μορφές και χρήση επιρρημάτων.

ΠΡΟΘΕΣΗ: Έκφραση των ποιοτικών χαρακτηριστικών μίας πράξης, με τη βοήθεια τοπικών, χρονικών, αιτιολογικών και τελικών προθέσεων.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ: Παρατακτικοί και υποτακτικοί σύνδεσμοι. Ορθογραφία συνδέσμων.

ΜΟΡΙΑ: Καταφατικά, αρνητικά, ερωτηματικά, βουλητικά. Ορθογραφία μορίων.

ΕΠΙΦΩΝΗΜΑΤΑ: Τα σημεία στίξης με τα επιφωνήματα.

ΣΥΝΤΑΞΗ: Απλή πρόταση. Είδη απλών προτάσεων ανάλογα με τη διατύπωση : καταφατικές, ερωτηματικές, προστακτικές. Επιφωνηματικές προτάσεις. Προσφώνηση, εισαγωγικές λέξεις και εισαγωγικές προτάσεις, σημεία στίξης. Πάγιες εκφράσεις. Σύνθετη πρόταση. Είδη σύνθετης πρότασης. Σύνθετες υποταγμένες προτάσεις με χρήση συνδέσμων και σημείων στίξης. Ευθύς και πλάγιος λόγος. Τα σημεία στίξης στον ευθύ και τον πλάγιο λόγο.