Το Ινστιτούτο Πούσκιν Υποστηρίζει τη θεατρική παράσταση «Ένας Ήρωας του Καιρού μας»

Μια παράσταση βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα
του Μιχαήλ Λέρμοντoφ

Ομάδα Lab.oratorium | Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι (σταθμός Μετρό: Κεραμεικός)

Παραστάσεις 18 Απριλίου – 24 Μαΐου 2018
Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.00

Το Ινστιτούτο Πούσκιν, εκπρόσωπος του Ανώτατου Κρατικού Ινστιτούτου Ρωσικής Γλώσσας, στο πλαίσιο του πολιτιστικού του έργου υποστηρίζει την παράσταση «Ένας Ήρωας του Καιρού μας»  βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Λέρμοντoφ.

Στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Πούσκιν, πέραν των πολιτιστικών, περιλαμβάνονται ακόμα:

  • η εκμάθηση των ρωσικών
  • η διοργάνωση εξετάσεων και η πιστοποίηση της ρωσικής ως ξένης γλώσσας με διπλώματα
  • αναγνωρισμένα από το Α.Σ.Ε.Π
  • μαθήματα από απόσταση (e-learning)
  • εταιρικά σεμινάρια
  • διερμηνείες και μεταφράσεις

Το κλασικό έργο της ρώσικης πεζογραφίας «Ένας ήρωας του καιρού μας» του Μιχαήλ Λέρμοντοφ, αφενός το κύκνειο άσμα του εξομολογητικού ρομαντισμού και αφετέρου η αρχή του ρωσικού ρεαλιστικού μυθιστορήματος, δομήθηκε με τέτοια υλικά που το καθιστούν το πρώτο ψυχολογικό πεζογράφημα της Ρωσίας.

Το βιβλίο αποτελείται από πέντε αυτοτελείς νουβέλες. Οι τρεις τελευταίες αποτελούν αποσπάσματα του ημερολογίου του συγγραφέα – αφηγητή που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Πετσόριν. Η διασκευή του Lab.oratorium επικεντρώνεται στην μεσαία και εκτενέστερη διήγηση αυτού του ημερολογίου, στο κεφάλαιο «Πριγκίπισσα Μαίρη».

Στόχος έρευνας της ομάδας είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες όλα τα πρόσωπα του έργου «συνηγορούν» στην γέννηση του «ήρωα του καιρού μας», του ανθρώπου που δεν κινείται μόνο μέσα στα 1840 υψώνοντας το σπαθί του αλλά και του κάθε ανθρώπου που έστω μία φορά κοίταξε τον ουρανό. Ποια η σχέση του ήρωα με τον καιρό του και ποιος διαμορφώνει ποιον; Σημασία δεν έχει αν υψώνει το σπαθί ή το κεφάλι αλλά η αγωνία του τη στιγμή που παίρνει το ρίσκο να μην αποδεχτεί αυτό που ήδη υπάρχει. Αυτή είναι και η αφετηρία της εμπλοκής του Lab.oratorium με το συγκεκριμένο έργο.

Share